Θεραπείες

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΚΗΣ ΡΙΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ,ΜΕΙΩΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΩΝ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΚΗΣ ΡΙΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ, ΛΟΓΩ  ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης  των ασθενών στον λαρυγγολόγο είναι  δυσκολία στην ρινική αναπνοή.  Η αναπνευστική δυσχέρεια, κοινώς μπούκωμα της μύτης, που μπορεί να οφείλεται όχι σε κάποια ίωση η κρυολόγημα, αλλά το συνεχές το  οποίο μπορεί να επιδεινώνει το ροχαλητό, ή ακόμα χειρότερα να είναι μία από τις αιτίες του υποαπνοϊκού συνδρόμου τη λεγόμενη ‘’sleep apnea’’. Όταν, μάλιστα, το ροχαλητό συνοδεύεται και από απνοϊκά επεισόδια στη διάρκεια του ύπνου, τότε από κοινωνικό πρόβλημα, γίνεται πρόβλημα υγείας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, και όταν κανείς αντιμετωπίζει αποφρακτικό σύνδρομο, ανοίγει το στόμα του για να μπορέσει να αναπνεύσει, πολλοί όμως είναι εκείνοι που έχουν χαλαρή και μαλθακή υπερώα, ο ουρανίσκος δηλαδή και η σταφυλή είναι χαλαρή  ή πλαδαρή και πάλλεται, δημιουργώντας αυτόν τον ενοχλητικό ήχο, η δε σταφυλή μπορεί να είναι τεράστια και να φράζει τον χώρο, σταματώντας έτσι την αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα. Σε αυτό το χρόνο της άπνοιας, η καρδιά, λαμβάνοντας σήματα από τον εγκέφαλο, της υποξαιμίας, της μειωμένης δηλαδή παροχής οξυγόνου, αρχίζει να πάλλεται γρηγορότερα,  για να στείλει περισσότερο οξυγόνο που λείπει, προκαλείται δηλαδή ταχυπαλμία,  και αν είναι σοβαρό και χωρίς θεραπεία  το υποαπνοικό σύνδρομο, καταλήγει σε καρδιακή υπερτροφία, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια.

Bιντεο απο επέμβαση για αντιμετώπιση κακής ρινικής αναπνοής, μείωση ροχαλητού με ταυτόχρονη μείωση αλλεργικής ρινίτιδας


Ειδικότερα, όσον αφορά στις επεμβάσεις στην ωτορινο-λαρυγγολογία, έχει βρει αυξανόμενη εφαρμογή η χρήση των χειρουργικών υπερήχων.

Για παράδειγμα όσον αφορά τη μύτη αν έχουμε μία έντονη αναπνευστική δυσχέρεια που μπορεί να οφείλεται σε υπερτροφία των ρινικών κογχών, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να τις συρρικνώσουμε με τον κατάλληλο κυματοδηγό υπερήχων και μάλιστα σε όλο το μήκος τους και όχι μόνο στην κεφαλή όπως γίνεται με τις άλλες μεθόδους, χωρίς να πειράξουμε καθόλου το βλεννογόνο με  εξαιρετικά μεγάλη σημασία, αφού όταν δεν πειράξουμε το βλεννογόνο γίνεται ίνωση εσωτερικά στη κόγχη, σε όλο το μήκος, και σμίκρυνση που διατηρείται για πάντα. Με τις άλλες μεθόδους θίγεται σε μεγάλο βαθμό ο ρινικός βλεννογόνος οπότε μακροπρόθεσμα δημιουργείται ξανά υπερτροφία.

 Η μέθοδος με τους υπερήχους εμφανίζει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασσική παραδοσιακή χειρουργική προσέγγιση: 

-Η μέθοδος των υπερήχων έρχεται πλέον να αντικαταστήσει το νυστέρι, τη διαθερμία και το λέιζερ που χρησιμοποιούνταν στο χειρουργικό πεδίο. Με τους υπέρηχους και τους ειδικούς κυματοδηγούς ο χειρούργος μπορεί να κάνει μία οποιαδήποτε επέμβαση,  εντελώς αναίμακτα και  καυτηριάζοντας και κλείνοντας τα αγγεία διαμέτρου μέχρι 3 χιλιοστά, χωρίς να προκαλούνται ερεθισμοί και εγκαύματα στους ιστούς. Αυτό οφείλεται στο ότι η θερμοκρασία που προκαλείται είναι κάτω από 100 βαθμούς, γεγονός που μας επιτρέπει να χειρουργούμε χωρίς να προκαλούμε βλάβες στους γειτονικούς ιστούς.

-μειώνεται κατά πολύ ο συνολικός χρόνος της επέμβασης(10-15 λεπτά) και της ανάρρωσης

ΜΕΙΩΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ

Είναι γνωστό ότι η εισπνοήτων αλλεργιογόνων προκαλεί υπερτροφία των ρινικών κογχών της μύτης. Λόγω αυτής της υπερτροφίας αυξάνεται η επιφάνεια της και έτσι ακόμα περισσότερο αλλεργιογόνο εισέρχεται μέσω της κόγχης στη κυκλοφορία.

Η μείωση της υπερτροφίας της κόγχης, πχ. με την συσκευη υπερήχων, μειώνει ως ένα βαθμό το βασικό παράγοντα που προκαλεί την αλεργία και κατα συνέπεια την οριστική μείωση ή και εξαφάνιση αυτής

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Την τελευταία 10ετία για την αντιμετώπιση των χρόνιων υποτροπιαζουσών αμυγδαλίτιδων, εφαρμόζεται στο ιατρείο, η χρήση των υπερήχων στις αμυγδαλές, με ειδική συσκευή, υπό τοπικής αναισθησίας. Είναι γνωστό από μελέτες, (ΑΧΕΠΑ 2002, Perry and Slipka 1993,Reidel and Sorensen 1991),  ότι στις αμυγδαλικές κρύπτες των πασχόντων από υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες, ακόμα και στο μεσοδιάστημα χωρίς φλεγμονή, κλινικά ανευρίσκονται παθογόνα μικρόβια που ενδέχεται να ευθύνονται για τις συχνές υποτροπές αμυγδαλίτιδας

Τώρα υπάρχει πλέον  η δυνατότητα στο ιατρείο, να ελαττώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η συχνότητα προσβολών αμυγδαλίτιδας του ασθενή, κάνοντας βιολογικό καθαρισμό των αμυγδαλικών κρυπτών, με τη χρήση της συσκευής υπερήχων.Με τους υπέρηχους πλέον δεν κάνουμε αμυγδαλεκτομή, έχουμε όμως η δυνατότητα να κάνουμε αφαίρεση με το υπερηχητικό νυστέρι,αναίμακτα, ανώδυνα και εύκολα. Πλέον  δεν χρειάζεται να προβούμε σε αφαίρεση των αμυγδαλών, αφού υπάρχει ειδικός κυματοδηγός για τις αμυγδαλές, που κάνει κρυπτόλυση,  προκαλεί τον βιολογικό καθαρισμό τους, (αποστείρωση εστιών μόλυνσης) και προκαλεί επιθηλιοποίηση και απόφραξη αυτών. Έτσι οι αμυγδαλές δεν καταστρέφονται, παραμένουν στη θέση τους, έχουν θεραπευθεί (εξυγίανση των αμυγδαλών) και λειτουργούν φυσιολογικά δίχως υποτροπές. Ασθενής μπορεί να πιεί η να φάει παγωμένα από την πρώτη μέρα, χωρίς τον φόβο υποτροπής. Οι στατιστικές μέχρι σήμερα από κρατικά νοσοκομεία και ιδιώτες ιατρούς, χρήστες της συσκευής επί 10ετία, έδειξαν ότι πάνω από 97%των ασθενών με χρόνιες υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες, που υπέστησαν την επέμβαση με υπερήχους, δεν χρειάστηκαν περαιτέρω χειρουργική αφαίρεση αυτών.

Bιντεο απο επεμβαση για αντιμετωπιση χρονιων υποτροπιαζουσων αμυγδαλυτιδων: