Κίνδυνοι από τις αμυγδαλές

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ   ΚΑΙ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ  ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Οι αμυγδαλές αποτελούν τμήμα του λεμφικού – ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Στην ίδια περιοχή και επιτελώντας την ίδια λειτουργία, βρίσκονται οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, τα γνωστά «κρεατάκια» και η γλωσσική αμυγδαλή. Σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, οι αμυγδαλές συμβάλλουν στην ολοκλήρωση και ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, δημιουργώντας μήτρες για την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον βλαπτικών παραγόντων για τον οργανισμό. Η διαδικασία αυτή, θεωρείται ότι ολοκληρώνεται προς το τέλος της παιδικής ηλικίας, οπότε οι αμυγδαλές σταδιακά υποστρέφουν.

Λόγω της κεντρικής θέσης τους στην είσοδο του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος, οι αμυγδαλές προκαλούν συχνά και ορισμένες φορές, αρκετά σοβαρά προβλήματα. Κύρια αιτία προβλημάτων από τις αμυγδαλές είναι οι συχνές φλεγμονές τους.
Τα συχνά επεισόδια πυώδους αμυγδαλίτιδας, αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη για την αφαίρεση των αμυγδαλών. Θεωρητικά, πρέπει να έχουμε συχνότητα τριών ή τεσσάρων επεισοδίων το χρόνο για να οδηγηθούμε στην επιλογή της αμυγδαλεκτομής.
Άλλη ισχυρή ένδειξη αμυγδαλεκτομής, αποτελεί η υπερτροφία των αμυγδαλών στο βαθμό που προκαλεί ροχαλητό και, κυρίως, απνοϊκά επεισόδια στη διάρκεια του ύπνου, καθώς και η υποψία ανάπτυξης όγκου – νεοπλασίας. Αντιθέτως, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ασαφών συμπτωμάτων, τα οποία θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά και με μεγάλο σκεπτικισμό, προτού αποδοθούν στις αμυγδαλές. Συχνές φαρυγγίτιδες, προβλήματα στην κατάποση, δυσανεξία στο κρύο, αίσθημα εύκολης κόπωσης, ακαθόριστοι πόνοι στις αρθρώσεις, ακόμα και ψυχολογικές διαταραχές είναι μερικά από τα προβλήματα αυτά. Το ίδιο ισχύει και για την κακοσμία του στόματος, στην οποία μπορεί να συμμετέχουν οι αμυγδαλές, χωρίς όμως να είναι η αποκλειστική αιτία.

Η επέμβαση της αμυγδαλεκτομής είναι απλή. Εκείνο που έχει σημασία είναι η σωστή επιλογή των ασθενών. Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες. Ο ασθενής οφείλει να προετοιμαστεί για μια δύσκολη μετεγχειρητική περίοδο με έντονο πόνο στην κατάποση και την ομιλία, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα περίπου. Επίσης, πρέπει να είναι προετοιμασμένος και να έχει σαφείς οδηγίες και για το ενδεχόμενο της μετεγχειρητικής αιμορραγίας.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ  ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Την τελευταία 10ετία για την αντιμετώπιση των χρόνιων υποτροπιαζουσών αμυγδαλίτιδων, εφαρμόζεται στο ιατρείο, η χρήση των υπερήχων στις αμυγδαλές, με ειδική συσκευή, υπό τοπικής αναισθησίας. Είναι γνωστό από μελέτες, (ΑΧΕΠΑ 2002,PerryandSlipka 1993,ReidelandSorensen1991),  ότι στις αμυγδαλικές κρύπτες των πασχόντων από υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες, ακόμα και στο μεσοδιάστημα χωρίς φλεγμονή, κλινικά ανευρίσκονται παθογόνα μικρόβια που ενδέχεται να ευθύνονται για τις συχνές υποτροπές αμυγδαλίτιδας.

Τώρα υπάρχει πλέον  η δυνατότητα στο ιατρείο, να ελαττώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η συχνότητα προσβολών αμυγδαλίτιδας του ασθενή, κάνοντας βιολογικό καθαρισμό των αμυγδαλικών κρυπτών, με τη χρήση της συσκευής υπερήχων.

Με τους υπέρηχους πλέον δεν κάνουμε αμυγδαλεκτομή, έχουμε όμως η δυνατότητα να κάνουμε αφαίρεση με το υπερηχητικό νυστέρι, αναίμακτα, ανώδυνα και εύκολα. Πλέον  δεν χρειάζεται να προβούμε σε αφαίρεση των αμυγδαλών, αφού υπάρχει ειδικός κυματοδηγός για τις αμυγδαλές, που κάνει κρυπτόλυση,  προκαλεί τονβιολογικό καθαρισμό τους, (αποστείρωση εστιών μόλυνσης) και προκαλεί επιθηλιοποίηση και απόφραξη αυτών. Έτσι οι αμυγδαλές δεν καταστρέφονται, παραμένουν στη θέση τους, έχουν θεραπευθεί (εξυγίανση των αμυγδαλών) και λειτουργούν φυσιολογικά δίχως υποτροπές. Ασθενής μπορεί να πιεί η να φάει παγωμένα από την πρώτη μέρα, χωρίς τον φόβο υποτροπής. Οι στατιστικές μέχρι σήμερα από κρατικά νοσοκομεία και ιδιώτες ιατρούς, χρήστες της συσκευής επί 10ετία, έδειξαν ότι πάνω από 97%των ασθενών με χρόνιες υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες, που υπέστησαν την επέμβαση με υπερήχους, δεν χρειάστηκαν περαιτέρω χειρουργική αφαίρεση αυτών.

Οι αμυγδαλές, είναι ένα όργανο με τέτοια σημασία, όπως τα ραντάρ για ένα στράτευμα που πηγαίνει στον πόλεμο. Οι παιδίατροι είναι 100% αντίθετοι στο να γίνεται αμυγδαλεκτομή σε ένα παιδί 2,3 ή 5 ετών, γι’ αυτό είναι πολύτιμη η συμβολή της εξυγίανσης των αμυγδαλών αφού με ειδικό κυματοδηγό επεμβαίνουμε σε κάθε κρύπτη που εκτοξεύει όλο το παθολογικό υλικό και επειδή στο τοίχωμα της κρύπτης γίνεται κάτι σαν μικρό έγκαυμα, πρώτα έχουμε ένα οίδημα και μετά ο οργανισμός κάνει ίνωση. Οπότε προβλήματα αμυγδαλίτιδας ή κακοσμίας, εξαλείφονται αφού κλείνουν οι μεγάλες κρύπτες. Επίσης όταν έχουμε προβλήματα σε μεγάλες ηλικίες, όπως είναι αποστήματα, μετά την παροχέτευση του αποστήματος, ενδείκνυται η αφαίρεση των αμυγδαλών για να μην υπάρξει υποτροπή που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Εκεί λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε αμυγδαλεκτομή γιατί μπορεί να έχουμε αιμορραγία λόγω ηλικίας, αλλά εξυγίανση, με την μέθοδο των υπερήχων. Καταφέραμε δηλαδή να σώσουμε τις παθολογικές αμυγδαλές, χωρίς όμως να χάνεται η πολύτιμη συμβολή τους.