Κίνδυνοι απο τις μπατονέτες

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΠΑΤΟΝΕΤΕΣ

Η κυψελίδα, το κερί του αυτιού, είναι ένα φυσιολογικό έκκριμα του οργανισμού, που παράγεται από τους κυψελιδοποιούς αδένες που βρίσκονται στο εσωτερικό του έξω ακουστικού πόρου, στην περιοχή κοντά και γύρω από το τύμπανο.Έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα, μετά την ενστάλαξη χρωστικής ουσίας (μελάνης) υπό μορφής σταγόνας στο κέντρο του τυμπάνου, έδειξε με την πάροδο των ημερών, την εξάπλωση της σταγόνας από το κέντρο προς την περιφέρεια του τυμπάνου, ως τις ακτίνες της ρόδες του ποδηλάτου. Επομένως από το κέντρο του τυμπάνου, ως ‘’πηγή’’, αναπτύσσεται δέρμα, το οποίο προωθείται προς την περιφέρεια συνεχώς. Μαζί του σπρώχνει προς τα έξω και την επ’ αυτού προσκολλημένη κυψελίδα.

Εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό  η ποσότητα της παράγωγης της κυψελίδας. Σε οργανισμούς που έχουν υπερπαραγωγή  κυψελίδας, η μπατονέτα μπορεί να σπρώξει το κερί του αυτιού (κυψελίδα) στο εσωτερικό και να συσσωρευτεί εκεί με αποτέλεσμα να εξασθενεί η ακοή και να προκαλείται πόνος.
Σε οργανισμούς που έχουν πολύ μικρή ποσότητα παραγωγής κυψελίδας, η μπατονέτα ξηραίνει και τραυματίζει το δέρμα στον πόρο του αυτιού- ο μικρός σωλήνας που καταλήγει στο τύμπανο και προκαλεί δερματίτιδες και φλεγμονές του έξω ακουστικού πόρου, με συνέπεια τον χρόνιο κνησμό, ακόμη και ωτόρροιες με πύον, με ενίοτε εντονότατο πόνο. Μπορεί να προκληθεί τραυματισμός, όπως διάτρηση, ρήξη, ακόμη και κώφωση.

Στο ιατρείο, οι ασθενείς  με διάτρηση τυμπάνου φτάνουν στο 50% του συνόλου επισημαίνει ο Μάικλ Γουέρινγκ, επικεφαλής του τμήματος ΩΡΛ στο νοσοκομείο Saint Βartholomew του Λονδίνου. Ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από μπατονέτα, από ένα χαστούκι στο αυτί ή από την πίεση του νερού. Σύμφωνα με τον Γουέρινγκ, τα περισσότερα περιστατικά θα αυτοθεραπευτούν, όμως στους πιο σοβαρούς τραυματισμούς απαιτείται εγχείρηση η επιτυχία της οποίας εξαρτάται από τη διαμόρφωση του πόρου του αυτιού και τη ζημιά που έχουν υποστεί τα μικρά οστά στην περιοχή.

Πρέπει να ξέρουμε ότι το κερί στο αυτί δεν είναι κάτι κακό. Το προστατεύει. Το αυτί αυτοκαθαρίζεται και  δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε στο αυτί μας μπατονέτες. Μπορούμε να καθαρίζουμε τα αυτιά μας, τοποθετώντας τον δείκτη μας στο μέσο του πίσω μέρους μιας πετσέτας, μετά από κάθε λούσιμο, καθαρίζοντάς τα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Έτσι δεν κινδυνεύουν τα αυτιά μας να τραυματισθούν, να ‘’στουμπώσουν’’ από κυψελίδα, ή να προκαλέσουνε εξωτερική ωτίτιδα με χρόνιο κνησμό ακόμη και πόνο.

Βεβαίως αν αντιληφθούμε ότι έχει εξασθενήσει η ακοή μας,  ή ότι κάτι υπάρχει μέσα στο αυτί μας, ή αν έχουμε κνησμό, τότε οπωσδήποτε, δεν πρέπει να βάζουμε μπατονέτες για να το αντιμετωπίσουμε, διότι το πιθανότερο είναι να επιδεινώσουμε την αρχική αιτία.Αντιθέτως αν  το σύμπτωμα επιμένει τότε πάντα πρέπει  να επισκεπτόμαστε τον ιατρό μας, διότι πολλές φορές νομίζουμε ότι έχουμε κυψελίδα, οπότε ο ιατρός θα προβεί  στην ασφαλή και αποτελεσματική απομάκρυνσή της, ενώ άλλες φορές, η πραγματική αιτία μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική και να χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.