Αναπνευστική Δυσχέρια

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΚΗΣ ΡΙΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ, ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης των ασθενών στον λαρυγγολόγο είναι δυσκολία στην ρινική αναπνοή. Η αναπνευστική δυσχέρεια, κοινώς μπούκωμα της μύτης, που μπορεί να οφείλεται όχι σε κάποια ίωση η κρυολόγημα, αλλά το συνεχές το οποίο μπορεί να επιδεινώνει το ροχαλητό, ή ακόμα χειρότερα να είναι μία από τις αιτίες του υποαπνοϊκού συνδρόμου τη λεγόμενη ‘’sleepapnea’’. Όταν, μάλιστα, το ροχαλητό συνοδεύεται και από απνοϊκά επεισόδια στη διάρκεια του ύπνου, τότε από κοινωνικό πρόβλημα, γίνεται πρόβλημα υγείας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, και όταν κανείς αντιμετωπίζει αποφρακτικό σύνδρομο, ανοίγει το στόμα του για να μπορέσει να αναπνεύσει, πολλοί όμως είναι εκείνοι που έχουν χαλαρή και μαλθακή υπερώα, ο ουρανίσκος δηλαδή και η σταφυλή είναι χαλαρή ή πλαδαρή και πάλλεται, δημιουργώντας αυτόν τον ενοχλητικό ήχο, η δε σταφυλή μπορεί να είναι τεράστια και να φράζει τον χώρο, σταματώντας έτσι την αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα. Σε αυτό το χρόνο της άπνοιας, η καρδιά, λαμβάνοντας σήματα από τον εγκέφαλο, της υποξαιμίας, της μειωμένης δηλαδή παροχής οξυγόνου, αρχίζει να πάλλεται γρηγορότερα, για να στείλει περισσότερο οξυγόνο που λείπει, προκαλείται δηλαδή ταχυπαλμία, και αν είναι σοβαρό και χωρίς θεραπεία το υποαπνοικό σύνδρομο, καταλήγει σε καρδιακή υπερτροφία, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, το «στραβό διάφραγμα» είναι από τις συχνότερες αιτίες δυσκολίας στην αναπνοή από τη μύτη, η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, πολύποδες, όγκοι της μύτης και του ρινοφάρυγγα,κ.α.Η δυνατότητα της εξέτασης με ενδοσκόπιο μας επιτρέπει σήμερα τη λεπτομερή εξέταση όλης της κοιλότητας της μύτης Στην περίπτωση που ο ασθενής αναφέρει ιστορικό ιγμορίτιδας, κρίνεται απαραίτητο να γίνει μία απλή ακτινογραφία ιγμορείων και εφόσον διαπιστωθούν ευρήματα να προχωρήσουμε και σε αξονική τομογραφία.

Στο παρόν άρθρο δεν θα επεκταθούμε στον ευθιασμό της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, που μπορεί άλλωστε ο αναγνώστης να βρει πολλά άρθρα εύκολα και γρήγορα από το internet, αλλά στην δυσκολία της ρινικής αναπνοής λόγω της υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών, και σε μια σύγχρονη καινοτόμο μέθοδο αντιμετώπισης με υπερήχους.Μετά την ενηλικίωση και εφόσον το ρινικό διάφραγμα δεν τραυματισθεί, τότε η ανατομία του δεν μεταβάλλεται και παραμένει σταθερό, διότι είναι οστέϊνο. Αυτό πού μεταβάλλεται είναι οι ρινικές κόγχες που υπερτρέφονται.

Αυτή η μεταβολή στο μέγεθος των ρινικών κογχών μας κάνει να αισθανόμαστε διακυμάνσεις στη ρινική αναπνοή από το κάθε ρουθούνι ξεχωριστά.

Έτσι μετά από  επέμβαση για ευθιασμό μόνο του ρινικού διαφράγματος,  σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής παραπονείται ότι έχει πάλι δυσκολία στην αναπνοή,  διότι ενδέχεται να έχει προκληθεί υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, σε μερικούς μήνες. Οι ρινικές κόγχες είναι τρεις  και βρίσκονται στα πλάγια τοιχώματα της μύτης. Αποτελούνται από εξαιρετικά αγγειοβριθή  στυτικό ιστό με πολλούς οροβλεννογόνους αδένες  που  έχουν την ικανότητα να αυξομειώνουν το μέγεθός τους. Ιδιαίτερα σε κάθε ρινίτιδα (ιογενή, μικροβιακή, αλλεργική κ.λπ.)  διογκώνονται πολύ, δημιουργούν απόφραξη του ρουθουνιού και τελικά δυσκολία στην αναπνοή. Όταν η ρινίτιδα είναι συνεχής δημιουργείται μόνιμη υπερτροφία και ρινική αναπνευστική δυσχέρεια. Το ίδιο γίνεται και μετά από την αλόγιστη χρήση αγγειοσυσταλτικών  φαρμάκων. Η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση της υπερτροφικής ρινίτιδας περιλαμβάνει ένα φάσμα παρεμβάσεων από απλές   μικρές αλλαγές της καθημερινής ζωής και συμπεριφοράς,  όπως η αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου, έως την επιθετική χειρουργική Η φαρμακευτική θεραπεία από την άλλη πλευρά προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων της χρόνιας απόφραξης,  συνοδεύεται όμως σε υψηλό ποσοστό από ανεπιθύμητες ενέργειες των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων.Ολοένα και συχνότερα γίνεται λόγος τελευταία για τα πλεονεκτήματα των επεμβάσεων που γίνονται με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας (Ραδιοσυχνότητες, LASER, και  χρήση υπερήχων).

Ειδικότερα, όσον αφορά στις επεμβάσεις στην ωτορινολαρυγγολογία, έχει βρει αυξανόμενη εφαρμογή η χρήση των χειρουργικών υπερήχων.

Για παράδειγμα όσον αφορά τη μύτη αν έχουμε μία έντονη αναπνευστική δυσχέρεια που μπορεί να οφείλεται σε υπερτροφία των ρινικών κογχών, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να τις συρρικνώσουμε με τον κατάλληλο κυματοδηγό υπερήχων και μάλιστα σε όλο το μήκος τους και όχι μόνο στην κεφαλή όπως γίνεται με τις άλλες μεθόδους, χωρίς να πειράξουμε καθόλου το βλεννογόνο με  εξαιρετικά μεγάλη σημασία, αφού όταν δεν πειράξουμε το βλεννογόνο γίνεται ίνωση εσωτερικά στη κόγχη, σε όλο το μήκος, και σμίκρυνση που διατηρείται για πάντα. Με τις άλλες μεθόδους θίγεται σε μεγάλο βαθμό ο ρινικός βλεννογόνος οπότε μακροπρόθεσμα δημιουργείται ξανά υπερτροφία.

 Η μέθοδος με τους υπερήχους εμφανίζει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασσική παραδοσιακή χειρουργική προσέγγιση:

-Η μέθοδος των υπερήχων έρχεται πλέον να αντικαταστήσει το νυστέρι, τη διαθερμία και το λέιζερ που χρησιμοποιούνταν στο χειρουργικό πεδίο. Με τους υπέρηχους και τους ειδικούς κυματοδηγούς ο χειρούργος μπορεί να κάνει μία οποιαδήποτε επέμβαση,  εντελώς αναίμακτα και  καυτηριάζοντας και κλείνοντας τα αγγεία διαμέτρου μέχρι 3 χιλιοστά, χωρίς να προκαλούνται ερεθισμοί και εγκαύματα στους ιστούς. Αυτό οφείλεται στο ότι η θερμοκρασία που προκαλείται είναι κάτω από 100 βαθμούς, γεγονός που μας επιτρέπει να χειρουργούμε χωρίς να προκαλούμε βλάβες στους γειτονικούς ιστούς.

-μειώνεται κατά πολύ ο συνολικός χρόνος της επέμβασης(10-15 λεπτά) και της ανάρρωσης

-είναι ανώδυνη ,καθώς δε χρησιμοποιεί καθόλου νυστέρι και ράμματα.

-μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς γενική νάρκωση, μόνο με τοπική αναισθησία.

-προσφέρουν τέλεια αποστείρωση χάρη στις ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας.

-είναι γενικά πολύ πιο ήπια σαν επέμβαση, αφού ο ασθενής μπορεί σε λίγη ώρα  να πάει σπίτι του, ακόμα  και  το ίδιο βράδυ να βγει μια βόλτα ,αφού αν δεν το πει ο ίδιος ,κανείς δεν θα καταλάβει ότι έκανε επέμβαση, διότι δεν υπάρχουν γάζες για πωματισμό αφού δεν υπάρχει αιμορραγία , πόνος, ή πρήξιμο.

-το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από άλλες μεθόδους αφού χρησιμοποιούνται κυματοδηγοί πολλαπλών χρήσεων που αποστειρώνονται μάλιστα την ίδια στιγμή από βακτηρίδια και μύκητες και όχι μίας χρήσεως που ανεβάζουν τη δαπάνη. Στην Ελλάδα οι υπέρηχοι δεν χρησιμοποιούνται ακόμα σε ευρεία έκταση, όμως αν κάποιος χειρούργος εξειδικευτεί πάνω σε αυτή τη μέθοδο είναι σίγουρο ότι θα παρατήσει όλες τις υπόλοιπες.

– Όλα εξελίσσονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Όσο αφορά τη μύτη ο ασθενής δεν έχει καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και μπορεί άνετα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Είναι όμως πολύ σημαντικό η επέμβαση να γίνει από ιατρό με εμπειρία πολλών περιστατικών διαφορετικά μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Παράλληλα με την χειρουργική των υπερήχων έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις υπερτροφικές κόγχες σε όλες τις ηλικίες. Να φανταστείτε ότι ο μικρότερος μου ασθενής ήταν 11 ετών και ο μεγαλύτερος 79 και μάλιστα με διπλό bypass!

 –Τέλος , αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις άλλες σύγχρονες μεθόδους, όπως είναι οι ραδιοσυχνότητες (RF) και LASER, καθώς ο υπέρηχος έχει πολύ λιγότερο βλαπτική επίδραση στους ιστούς, λόγω του ότι λειτουργεί σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία,  έχει σαν αποτέλεσμα η διαδικασία της επούλωσης να είναι καλύτερη και η διάρκεια της ανάρρωσης να είναι πολύ μικρότερη.